Waarschuwing voor gebruik van gratis proxies!

posted in: Gratis Proxies | 0

De risico’s van gratis proxyservers

Anoniem surfen over het internet

Soms wil je anoniem en veilig gebruik kunnen maken van internetpagina’s zoals Google. Je kunt hiervoor gebruik maken van een proxyserver. De proxyserver zorgt ervoor dat jouw persoonlijke IP-adres verborgen blijft tijdens je internetsessie, doordat je gebruik maakt van het IP-adres van een andere computer. Deze manier van internetten lijkt veilig, maar is dat ook zo?

Risico’s van het gebruik van proxyservers

Om gebruik te maken van een ander IP-adres via de proxyserver moet je een belangrijke concessie doen. Je stelt jouw eigen IP-adres namelijk in beschikking van de proxyserver in ruil voor een anoniem IP-adres. Hierdoor kun je wel anoniem surfen over het internet, de websites die je bezoekt zullen er niet achter komen wie je bent. De proxyserver zelf kan echter wel al je acties op het internet achterhalen. De proxyserver is dus eigenlijk een soort van tussenpersoon. Je kunt dit vergelijken met de vraag aan een vriend om een zalfje tegen voetschimmel te kopen, omdat je dit zelf niet durft. Degene achter de kassa zal niet weten dat het gekochte product eigenlijk voor jou bestemd is. Daarmee lijkt het of je de aankoop anoniem kunt doen. Je vriend, synoniem aan de proxyserver, weet echter wel dat jij degene was die de aankoop gedaan heeft en kan dit aan andere doorvertellen wanneer hij hier om gevraagd wordt of deze informatie doorverkopen aan bijvoorbeeld adverteerders die graag een database op willen bouwen met mensen die deze producten gebruiken.

Veiligheid in het geding

Proxyservers mogen dan veilig lijken, je weet nooit wie erachter zit. Als je pech hebt kun je terecht komen op een proxyserver van criminelen, die misbruik kunnen maken van de informatie die ze over je internetgedrag verzameld hebben. Wanneer je gegevens via een proxy lopen gebeurt dit vaak ongecodeerd. Dit zijn dan http proxies en hiermee worden jouw gegevens dus zonder codering over het internet verzonden en kan gevoelige data eenvoudig onderschept worden en misbruikt worden. Dit is met name gevaarlijk wanneer je ingelogd hebt op bijvoorbeeld de website van je bank. Inloggegevens en wachtwoorden kunnen door de eigenaar van de proxyserver met slechte bedoelingen vrij eenvoudig achterhaald worden. Maar dat is nog niet eens het ergste wat kan gebeuren. Ook een veilige proxyserver kan gehackt worden. De hacker kan dan jou identiteitsgegevens verkopen aan een andere partij. Ook kunnen ze tijdens je internetsessie via de proxyserver virussen sturen via pop-up advertenties. Door per ongeluk op zo’n pop-up scherm te klikken kun je deze virussen binnenhalen, met alle mogelijk schadelijke gevolgen van dien.

Veilig anoniem surfen

Betekent dit dat je maar beter uit de buurt kunt blijven van proxyservers? Niet direct. Er zijn veel proxyservers beschikbaar die wel betrouwbaar zijn. Wel is het belangrijk altijd op te blijven passen, zeker als je gebruik wilt maken van een gratis proxyserver. Het is aan te raden online reviews over de proxyservers te lezen en zo een inschatting te maken van betrouwbaarheid van de proxy. Gerbuik op zijn minst ssl private proxies.

Een beter, veiliger, alternatief voor anoniem surfen over het internet kun je bereiken door gebruik te maken van een zogenaamd Virtual Private Network, beter bekend als VPN. Een VPN verbinding is de tegenhanger van de proxyserver en zorgt voor een veiligere, betrouwbaardere en snellere internetverbinding. Belangrijker nog, deze verbinding is hacker-proof. Er zijn verschillende zeer betrouwbare VPN verbindingen beschikbaar.